Inspiratiebronnen
Uitgangspunt bij de gestaltbenadering is dat groei en ontwikkeling voortkomen uit contact en awareness. Dit betekent dat wij vooral werken met wat er hier-en-nu op de voorgrond is. We zullen samen verkennen wat je vraag is. We onderzoeken samen wat er speelt en waarheen dit ons leidt. Geen standaardaanpak maar het cocreëren van wat er past voor jou, op dit moment, in je situatie.
Achter die vraag zit natuurlijk ook een achtergrond, je leef- en werkcontext. Die nemen we mee in onze aanpak zodat wat je leert of ontdekt geïntegreerd kan worden in je dagelijkse leven. Zo streven we naar een duurzaam geïntegreerd voortdurend groeiproces.
Door de awareness te verhogen, kom je in contact met grote levensvragen: wat wil ik écht met mijn leven en mijn werk? Welke roep klinkt steeds luider? Wat heb ik verwaarloosd en vraagt nu aandacht? Vanuit onze scholing en ervaring als therapeut, trainer en supervisor, hebben we een grote draagkracht voor diepgaande veranderingsprocessen en existentiële thema’s.
Gestalt wordt de therapie van het contact genoemd. Wat er tussen mensen gebeurt, heeft altijd te maken met wisselwerking, hoe we elkaar beïnvloeden. Het focussen op relaties tussen mensen, groepen, teams is onze sterkte. We zetten dan ook in op het groepsproces en de groepsdynamiek. Een veilige groep kan een herstellende ervaring bieden voor kwetsuren en een belangrijke hefboom zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
We werken ervaringsgericht en vertrekken vanuit een holistisch mensbeeld: de mens is een fysiek, psychologisch, emotioneel en cognitief wezen. We laten ons leiden door wat er lichamelijk zichtbaar wordt en besteden veel aandacht aan embodiment, het vertrekken vanuit lichamelijke gewaarwordingen. Vaak zit er in gewiebel of een plotse beweging informatie die nog niet helemaal bewust, maar wel van belang is. – Wij beschouwen het lichaam als het belangrijkste gereedschap bij het begeleiden van opstellingen. Natuurlijk speelt het cognitieve aspect ook een belangrijke rol, maar over het algemeen krijgt ons hoofd al meer dan voldoende aandacht.
Over het samenspel tussen systemisch werk en gestalt kan je hier nog meer lezen.
De relaties met de mensen in het gezin waarin we geboren worden vormen een blauwdruk voor alles wat daarna komt.
Patronen die je thuis ontwikkelde – bijvoorbeeld voor iedereen zorgen, veel verantwoordelijkheid opnemen, bliksemafleider of zondebok zijn – spelen immers ook door in je andere persoonlijke en professionele relaties.
Hier awareness over creëren is een hefboom naar verandering. Als ik weinig of geen besef heb van wat ik heb meegekregen of tekortkwam, is de kans groot dat dit mij onbewust bepaalt en ik hiervan ongewenste effecten doorgeef aan mijn kinderen of aan mijn team.
Ook loyaliteiten spelen op beide vlakken. De positieve kant hiervan is samenhang en verbinding. De negatieve kant is dat loyaliteiten je ook kunnen vastzetten, bijvoorbeeld door moeilijk eigen keuzes kunnen maken.
We kijken ook naar de opdrachten die je uitgesproken of tussen de lijnen door van je ouders of omgeving krijgt. Bijvoorbeeld een goede job hebben, gelukkig zijn, niet opvallen of willen waarmaken waar je ouders niet de mogelijkheid toe hadden. Wat past er écht bij jou? En wat wil je liever naast je kunnen neer leggen?
Wat is een faire balans tussen geven en ontvangen? Wat is rechtvaardig en billijk? En ervaren we het ook zo? Zowel binnen families als op het werk is dit een delicate evenwichtsoefening. Welke prijs ben je bereid te betalen of wanneer ben je bereid om dingen te accepteren of los te laten?
Als mens maak je deel uit van verschillende groepen- en systemen. Sommigen lidmaatschappen duren langer, zoals een gezin, andere zijn van kortere duur, zoals een klasgroep. We besteden heel wat energie aan ons verbinden, ergens toe behoren en ons weer losmaken.
Elk systeem heeft een aantal wetten, structuren en processen. In de onderstroom werken onzichtbare en toch zeer krachtige dynamieken, die mensen en hun relaties beïnvloeden. In systemisch werk maken we die onderstroom zichtbaar. Zo kan je deze beïnvloeden en krijg je meer grip op je leven, je manier van samenwerken, je verbinding met anderen.
Welke plek neem je in binnen een familie- of organisatiesysteem? En is dat een plek waar je je comfortabel bij voelt?
In een gezond veld stroomt de energie soepel. Soms zit hier frictie op door bijvoorbeeld een gebrek aan erkenning, een zwaar lot, een verkeerde plek, geen rouwproces hebben kunnen doormaken. Er ontstaan spanningen in jezelf of tussen jou en anderen. Denk maar aan erfeniskwesties, jaloersheid tussen broers en zussen, burn-out, energieverlies, conflicten, hoog ziekteverzuim of geroddel.
Binnen het systemisch werk kijken we naar wat er speelt in de onderstroom van de relationele verbindingen, het geheel. Ook terugkerende patronen geven ons hier informatie over.
– Het systemisch werk is voortdurend in beweging en er ontstaan ook steeds meer toepassingsvormen. Wij vinden het belangrijk dat systemisch werken en opstellingen gebeuren vanuit een grondige vakkennis. We werken niet louter op buikgevoel maar zijn grondig opgeleid en hebben jarenlange ervaring om op een verantwoorde manier om te gaan met diep menselijke processen. Geen hocus pocus. Een opstelling kan op het eerste zicht wat wonderlijk lijken. Maar achter alles wat we doen zitten systemische wetmatigheden die we graag met jullie delen. Je krijgt duidelijke kaders voor de interventies die we doen.
– We geloven in eenvoud: soms zijn kleine bewegingen of interventies genoeg om antwoorden op je vraag te krijgen of een situatie in beweging te zetten. Hierbij gebruiken we een goede balans van ondersteunen en uitdagen.