Een opstelling als katalysator in een therapeutisch proces

Je bent als psychotherapeut of coach al een tijdje met iemand aan de slag en er is al heel wat werk verzet: nieuwe inzichten, verhoogd gewaarzijn, linken die duidelijker worden, kleine stapjes richting het nieuwe,…

En toch lijkt het soms alsof er ergens iets nog niet helemaal stroomt. Of dat een uurtje te kort is om ‘er te geraken’. Of ook wanneer er nog wat dingen in de war lijken te zitten in iemands familiegeschiedenis, kan een familieopstelling erg betekenisvol zijn.

Als vraagsteller zal ik nooit vergeten wat voor gewicht er van mijn schouders viel na mijn allereerste opstelling. Zo veel werk had ik – vond ik zelf – al gedaan omtrent mijn gezin van herkomst maar het was pas door mijn familieopstelling dat de stukjes in elkaar leken te schuiven… Enkele rituele zinnen en handelingen kregen een diepe betekenis waardoor wat ik wist ook lijfelijk weten werd.

Nu ik therapeut ben, raad ik mijn cliënten soms ook aan om zich in te schrijven voor een weekend familieopstellingen. Mijn ervaring is dat dit hun groeiproces in een stroomversnelling kan brengen. Zeker de tijd die er is om langzaam maar zeker doorheen verschillende thema’s en ervaringen te komen is een grote meerwaarde.

Wat deelnemers hier nadien over zeggen:

‘Wat ik in de familieopstellingen ervaren heb, gaf mij een meer open, andere kijk op bepaalde relaties en dynamieken. Het gaf me de moed keuzes te maken, stappen te zette en verandering toe te laten.’

‘Voor mezelf zijn de beelden van mijn opstelling nu soms nog ondersteunend in mijn verdere proces.’

‘Het volgen van familieopstellingen betekende een belangrijke ommekeer voor mij. Het liet me daarna toe om nog diepgaander aan de slag te gaan in mijn individuele therapie.’

Benieuwd naar meer verhalen? Hier kan je lezen hoe verschillende mensen familie- en andere opstellingen hebben ervaren en wat het voor hen heeft betekend. Ervaringen deelnemers en klanten – Vidende

Zo fijn ook om dan vanuit een vernieuwd bewustzijn opnieuw samen aan de slag te kunnen… ook als therapeut ervaar ik dit als een cadeautje!

Dacht je bij het lezen van deze tekst spontaan aan een of meerdere van je cliënten? Wellicht is dit iets voor hen… Familieopstellingen – Vidende

Lijkt je deze stap ineens wat groot? Dan verwijzen we graag naar ons aanbod ‘Families in en uit de knoop’. Dit is een workshop van 1 dag waarin we een aantal dynamieken die in families spelen uit de doeken doen en we ook plaats maken voor het delen van ervaringen.  Gezinnen in en uit de knoop – Vidende

Andere posts